Vergi Levhası Nedir ve Nasıl Alınır ?

Vergi Levhası Nedir ve Nasıl Alınır ?

İçindekiler

Vergi Levhası Nedir?

Vergi levhası; tasarımı ve yapısı Hazine ve Maliye bakanlığı tarafından belirlenen mükellefin şahıs ise adı ve soyadını tüzel kişi ise tescil edilmiş olan unvanını gösteren, mali yıl içerisinde yapmış olduğu kazançların toplamını ve buna karşılık gelen vergi miktarını gösteren resmi bir belgedir.

Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Vergi levhasını 3 yolla alabilmeniz mümkündür. Bunlar şu şekildedir;

  1. İnternet Vergi Dairesinden alabilirsiniz.
  2. Yeminli Mali Müşavir aracılığı ile alabilirsiniz.
  3. Varsa bağlı bulunduğunuz Esnaf ve Sanatkarlar Odasından alabilirsiniz.

Not olarak eklemek istiyorum ki her yıl mayıs ayında vergi levhasının güncel halinin tekrar oluşturulması gerekmektedir.

Vergi Levhası Sorgulama

Vergi levhası sorgulama işlemi açıkcası çok basit bir işlemdir.

Mükellefler yukarıdaki kısımda belirttiğim gibi isterlerse mali müşavirleri aracılığı ile isterlerse kendileri internet vergi dairene mevcut şifreleri ile giriş yaptıktan sonra E-Vergi Levhası Sorgulama ekranından şahıs şirketi ise T.C kimlik numarasıyla Tüzel kişi ise Vergi Kimlik Numaralarıyla sorgulama yapabilirler.

Vergi Levhası Nerede Bulundurulmalıdır?

Normalde 6111 sayılı Kanunun 82. maddesi ile, VUK’un 5. maddesinde yer alan “levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından rahat bir şekilde okunup görünebilecek bir şekilde asmak zorundadırlar.” maddesi gereğince asılması zorunlu idi. Fakat bu madde yakın zamanda değiştirilerek asılma zorunluluğu kaldırıldı. İşleyiş açısından zaman zaman yapılan denetimler esnasında gelen maliye müfettişlerine de göstermesi kolay olması açısından işletmenizin görünür olması kaydıyla asmanız yararınız olacaktır. Asılmaması durumunda ise sorulduğu takdirde gösterilmesi gerekmektedir.

Vergi Levhası Bulundurmamanın Cezası Var Mıdır?

Vergi levhası bulundurmama veya istenildiğinde gösterilmediği zaman 513 sıra nolu V.U.K Genel Tebliği ile 01.01.2020’den itibaren 350 ₺ özel usulsüzlük cezası vardır.

Vergi Levhası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vergi levhalarını alma zorunluluğu olan mükelleflerin bunları bulundurmaları gereken yerler de elbetteki mevcut. Bunlar sırasıyla; Merkez iş yerlerinde, şubelerinde, Satış Mağazalarında, Çiftçilerin doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerinin tedviri için açtıkları yazıhanelerinde, Taşıt işletmeleri ayrıca taşıtlarında bulundurmaları gerekmektedir.

İş yerlerinde birden çok kat ve reyon olması halinde her katta ayrıca levha bulundurma zorunluğu yoktur.

Vergi levhasında bulunması gereken bilgiler de önemlidir. Bir Vergi Levhasında aşağıdaki bilgilerin bulunması gerekmektedir.

  • Adı ve Soyadı
  • Ticaret Unvanı
  • İş yeri adresi
  • Vergi Kimlik Numarası
  • Bağlı olduğu Vergi Dairesi
  • Vergi Türü
  • İşe Başlama tarihi,
  • Ana faaliyet kodu ve faaliyet türü
  • Beyan edilen son üç mali yıla ait vergi matrahları ve tahakkuk eden vergi rakamları
  • GİB Bilgi İletişim Başkanlığı tarafından üretilecek onay kodu

Mükelleflerin iş yeri adresi, vergi dairesi, faaliyet kodu vb kısacası vergi levhasında bulunan bilgilerinden herhangi birisi değiştiği takdirde eski vergi levhası geçersiz sayılmaktadır ve güncel halini internet vergi dairesinden çıkartmaları gerekmektedir.

Yazar Hakkında
Toplam 362 yazı
Hüseyin Kalaycı
Hüseyin Kalaycı
Lise yıllarında babamın gölgesinde rahmetli dedemin ışında başladığım bu mesleği 2019'un Eylül ayında almaya hak kazandığım S.M.Mali Müşavirlik unvanı ile mesleği en iyi yerlere getirmeye çalışıyorum. İlerideki hayalim ise bir bağımsız denetim firması kurmaktır.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara