sgk isyeri tescil

SGK İşyeri Tescil Nasıl Yapılır ?

İşyerinize işçi almak istiyorsanız öncelikle bir sigorta dosyası açtırmak zorundasınız. Bunun içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun açmış olduğu SGK işyeri tescil ekranındaki gerekli bilgileri doldurup çıkan evrakı çıktı aldıktan sonra 7 gün içerisinde ekleriyle birlikte Bağlı bulunduğunuz İl SGK Müdürlüğü’ne teslim etmeniz gerekiyor.

SGK İşyeri Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır ?

İlk olarak SGK İşyeri Tescil Uygulamasına buradan tıklayarak giriş yapıyoruz. Uygulamaya sadece e-devlet şifresi ile giriş yapılabiliyor. İşyeri yöneticisi/yetkilisi kim ise onun e devleti ile giriş yapmanız gerekmektedir.

SGK İşyeri tescil uygulaması giriş ekranı

Giriş yaptıktan sonra ana sayfada ne tür bir işyeri bildirgesi vereceğinizi seçmeniz gerekiyor. Bu seçiminizi yapıp ilgili butona tıklamanız gerekiyor.

Seçiminizi yapıp tıkladıktan sonra bildirgemizi doldurmaya başlayacağız. İlk olarak iş yeri bilgileri kısmını karşımıza çıkıyor. Burada doldurmanız gereken en önemli yerler İl-İlçe-SG Merkezi bölümü, Sigortalı Çalıştırılmaya Başlanacak Tarih, Yapılan işin niteliği ve Çalışmaya başlanacak Sigortalı Sayısı. Bu bölümde “Çalışmaya başlanacak Sigortalı Sayısı” kısmına iş yerine aynı anda belirteceğimiz tarihte kaç kişi başlamasını istiyorsanız o rakamı yazacaksınız. Bunlara ek olarak İşyeri Mahiyeti kısmını eğer sürekli dosya açıyor iseniz Devamlı olarak taahhüt işi gibi süresi belirli bir iş yapıyorsanız geçici seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Bunun ardından Defter Tipinizi belirtmeniz de gerekiyor. Bu sayfa ile işimiz bitti ise ileri butonuna tıklayarak adres bilgileri sayfasına geçmelisiniz.

İşyeri bilgileri bölümünü sorunsuz doldurduktan sonra İşyeri Adres Bilgileri bölümü karşımıza çıkıyor. Burada başlıktan da anlaşılacağı üzere işyerimizin adresini doğru ve net bir şekilde girmemiz gerekiyor. Eğer açacağınız işyeri merkeze bağlı bir şube veya şantiye gibi bir işyeri ise merkez adresi varmı kısmına Eveti işaretleyip firmanizin merkez adresini ilgili bölüme doldurmanız ve ileri butonuna tıklayarak naca kodu Bilgileri bölümüne geçiş yapmanız gereklidir.

İşyerinizin adresini bir önceki bölümde doldurduktan sonra işyerinizde yapılacak işin nace kodunu bu bölümde belirtmeniz gerekiyor. Bu alana yazabileceğiniz faaliyet kodlarını daha önce paylaşmış olduğum 2020 Yılı Faaliyet Kodları ve Adı Listesi adlı yazımdan bakabilirsiniz. Bu bölümde eğer sürekli iş ise vergi levhanızdaki iş ile aynı olması gerekmektedir. Eğer yapılacak iş taahhütlü bir iş ise sözleşmede geçen yapılacak iş kısmındaki iş ile aynı olması gerekmektedir. Sigorta memurları buna oldukta önem vermektedir. Bilginiz olsun. Bu bölümü de sorunsuz doldurduktan sonra sıradaki bölüm olan Yönetici Bilgilerini doldurmanız gerekmektedir.

Yönetici bölümünde ise işyerinizin yöneticisinin varsa müdürünüzün(işveren vekili statüsünde olması gerekiyor) bilgilerini girmeniz gerekiyor. Eğer işyeriniz Tüzel bir kişilik ise Ortakların tümünü(imza yetkisi olan)buraya girmeniz gerekmektedir.

Sonuç

Yukarıdaki işveren bilgilerini de doldurduktan sonra E-bildirge kullanıcısını yani SGK uygulamalarına giriş için kullanacağımız şifrelerin E-devlet üstünden gelmesini istediğimiz yetkili kişinin bilgilerini girmeniz gerekmektedir. E-bildirge kısmında dolduracağınız kişi kesinlikle şirkette yetkili olarak gözükmesi gerektiğini de unutmayalım. Bütün bölümleri hatasız olarak doldurduktan sonra kaydet bölümüne geliyor onayla diyoruz ve Tescilimizi başarıyla tamamlıyoruz.

Tescili onayladıktan sonra yazdır butonuna tıklayarak çıkan PDF Dökümanını yazdırmanız gerekiyor. Bu evrakla birlikte SGK İl Müdürlüğüne teslim etmeniz gereken evrakları aşağıda sizler için sıraladım.

SGK İşyeri Tescil Gerekli Evraklar Nelerdir ?

SGK işyeri tescil işlemlerini internet sitesi üzerinden tamamlayıp ardından dökümanı yazdırdıktan sonra 7 gün içerisinde aşağıda sıraladığım evraklar ile birlikte Bağlı bulunduğunuz SGK İl Müdürlüğü’ne teslim etmeniz gerekmektedir.

  • Vergi levhası
  • Kimlik fotokopisi(Tüzel kişi ise başvuruda girdiğiniz tüm kişilerin olacak)
  • Tüzel kişi ise Ticaret Odası Sicil/Faaliyet Belgesi ve Ticaret Sicil Gazetesi
  • Eğer yapılan iş taahhütlü bir iş ise İhale makamı tarafından verilen düzenlenen sözleşme
  • Mali Müşavir ile düzenlediğiniz Hizmet Sözleşmesi
  • İmza Sirküleri
Yazar Hakkında
Toplam 362 yazı
Hüseyin Kalaycı
Hüseyin Kalaycı
Lise yıllarında babamın gölgesinde rahmetli dedemin ışında başladığım bu mesleği 2019'un Eylül ayında almaya hak kazandığım S.M.Mali Müşavirlik unvanı ile mesleği en iyi yerlere getirmeye çalışıyorum. İlerideki hayalim ise bir bağımsız denetim firması kurmaktır.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara