Meslek Kodu Bildirimi Cezaları Ne Zaman Başlıyor?
Bir İşyerindeki çalışanların işyerinde hangi işi/görevi/mesleği yaptıkları işveren tarafından işe girdikleri tarihten itibaren SGK işe giriş ekranından ve ayrıca her ay gönderilen aylık prim ve hizmet belgesinde belirtiliyor. Yeni kanun değişikliği gerekçesiyle meslek kodlarına büyük önem geldi. Hatta cezalar bile söz konusu olacak. Peki, bu Meslek Kodu bildirimi cezaları ne zaman başlıyor?
Geçtiğimiz senelerde meslek kodlarının yanlış bildirimiyle alakalı cezai işlem bulunmamaktaydı. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte 2018 yılı itibariyle ceza kesilmesi mümkün hale geldi.
Meslek Kodu Nedir?
SGK’da işyerinde yapılan her mesleğin bir karşılığı bulunmaktadır. İşe yeni giren çalışanlar için bu meslek kodlarından uygun olanı seçilir. Terfi veya çalışan görevi değiştirildiğinde de meslek kodunda uygun değişiklik mutlaka yapılır. Meslek kodu uygulamasının başlama sebeplerinden en önemlisi çalışanların yaptığı işe uygun ücret alıp almadığını tespitinde ortam hazırlamaktır.
2018 Yılındaki Meslek Kodu Bildirimi Cezası Ne Kadar?
Resmi gazetede 09.08.16 tarihinde yayımlanan “6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 01.01.18 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 5510 sayılı Kanun’un 102.Maddesine n bendi eklendi ;
“n) Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında; idari para cezası uygulanır.”
Yukarıda bahsi geçen bendin kanuna eklenmesiyle birlikte meslek kodunu yanlış bildirimine cezai yaptırım gelmiş oldu. Yapılan işin karşılığı olan doğru meslek kodunu bildirmeyen işverene yanlış bildirilen her çalışan için ayrı ayrı olmak üzere asgari 10’da 1’i oranında idari para cezası kesilecektir.
Meslek Kodu Cezası Uygulaması Ne Zaman Başlayacak?
Bu yılki gündem konusu elbette Muhtasar Beyanname ile aylık Prim ve Hizmet Belgesinin, internet vergi dairesi şifreleri ile aynı platform üzerinden gönderilmesidir. Bu uygulama ilk olarak tüm Türkiye’de 2018 yılı başında yürürlüğe girecekken yapılan değişiklik ile Temmuz ayına ertelenmişti.
Meslek kodu bildirimleri ile ilgili düzenlemeyi içeren kanun maddesinde, meslek kodu bildiriminin yapılacağı online platform “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” olarak belirtilmiş. Bu durumda bildirimlerini eski usulde yapmaya devam eden iller için Meslek kodu cezası uygulamasının da Temmuz ayından itibaren geçerli olacağı düşünülmektedir.
Firmalar eskiden bildirilen hatalı meslek kodlarını yeni yılda güncellemeleri gerekmektedir. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi sistemine geçildiği andan itibaren cezai sorumluluk da başlamış olacaktır.
Meslek Kodları Nasıl Güncellenmeli?
SGK işe giriş ve işten ayrılış bildirgelerinde bildirilen meslek kodlarının aylık bildirgelerde bildirilen meslek kodlarının gerçeğe uygun olmasına dikkat etmektedir. Mutlaka yapılması gereken ise çalışanın terfi veya görev değişikliğinde yeni görevine uygun meslek kodunun aylık bildirgeler ile değişiklik yapılmasıdır.
Meslek Kodu Değişikliği Ücretleri Etkiler Mi?
Şuana kadar dikkate alınmayan meslek kodları bu yıldan itibaren dikkate alınmaya başlanıyorsa SGK muhtemelen meslek kodları üzerinden ücretlere de karışacaktır diyebiliriz bence. Örneklendirecek olursak bir İnşaat Mühendisine veya bir muhasebe müdürüne asgari ücret gösterilirse SGK eğer ki fark ettiğinde elbette ki sorun çıkaracaktır diye düşünüyorum.