Kredi Kartındaki Bonusların Muhasebeleştirilmesi
Bankalardan aldığımız ve hayatımızla bütünleşmiş olan kredi kartlarından bize verilen hediye niteliğindeki bonuslar, hediye puanlar, indirimler bizleri kart kullanımına daha çok itiyor.
Şirketler ödemede kolaylık sağlamak için ve ödemelerini takip açısından kredi kartlarını sıkça kullanmaktalar.
Bankaların ister şahıslara ister şirketlere olsun kredi kartı kullanımını artırmak için yaptıkları promosyonlar aşağıdadır;
- Harcamalara bağlı olarak hediye verilmesi,
- Harcamalara bağlı olarak nakit puan verilmesi,
- Harcamalara bağlı olarak mil verilmesi,
- Harcamalara bağlı olarak nakit indirim sağlanması,
Kredi kartının kullanımı sonucunda kartın türüne göre değişmekte olan çeşitli ödüller mevcuttur. Bu tür ödüller hediye, nakit puan ve mil olabilmektedir.
Kredi kartı kullanan şirketlere ve şahıslara sağlanan bu ödüller harcanan tutarla doğru orantılı olarak artmakta ve kart sahibi banka ve finans kuruluşları tarafından finanse edilmektedir. –
Kart sahibi banka ve finans kuruluşu tarafından sağlanan bu ödüller ya yeni harcama yapılmasında kullanılıyor ya da yapılan alışverişlerden borçlanılan tutarı azaltıyor. Nakit olarak kart sahibine asla ödenmiyor.
a) Puan Harcamaları
Bankların kredi kartlarında biriken puanların harcanması durumunda ay sonu size gelecek olan hesap ekstresine yansımadan hesabınıza tanımlı olan nakit puandan düşülüyor. Bu tür durumlarda harcanan nakit puanların gelir kaydı yapılacak kayıtlara alınması gerekir.
Örnek: X AŞ, harcamalarında şirket adına düzenlenen kredi kartlarıyla Ocak ve Şubat ayları içinde 20.000 TL’lik mutfak harcaması yapmış. 3 Mart tarihinde şirket işlerinde kullanılmak üzere 177 YTL(KDV dahil) tutarında kırtasiye malzemesi almış ve tamamını biriken kart puanıyla ödemiştir. Henüz kullanılmayan 23 TL’lik harcama yapabileceği kart puanı daha bulunmaktadır.
Şirketin 20.000 TL’lik mutfak harcamasını gider/maliyet hesaplarına intikal ettirmesinden sonra kart puanı kullanımı ile alınan kırtasiye malzemesinin aşağıdaki şekilde kayda alması gerekecek.
7 / A Seçeneği
————————- 3 Mart 2017 ———————–
770 – Genel Yönetim Giderleri 150
01.Kırtasiye Giderleri
191 – İndirilecek KDV 27
679 – Diğer Olağan Dışı Gelir ve Karlar 177
——————————/———————————-
7 / B Seçeneği
————————- 3 Mart 2017 ———————–
794 – Çeşitli Giderleri 150
01.Kırtasiye Giderleri
191 – İndirilecek KDV 27
679 – Diğer Olağan Dışı Gelir ve Karlar 177
——————————/———————————-
Harcamanın yapıldığı anca ödeme tutarı kadar kullanılan nakit puan kayıtlara gelir olarak kayıt edilecek ancak kalan ve harcanmayan puan tutarı dikkate alınmayacaktır. Bu durumda örnekte görülen kalan 23 TL’lik puan tutarı için herhangi bir kayıt yapılmayacaktır.
b) Nakit İndirim Sağlanması
Bazı bankalar ve finans kuruluşları kredi kartlarıyla yapılan harcamalar için puan vermek yerine kart sahibinin ödeyeceği kredi kartı borcundan harcama anında ve harcama tutarıyla doğru orantılı olarak sabit bir indirim sağlıyorlar. Bu durumda nakit olarak sağlanan promosyonun her harcama döneminde gelir olarak kayıtlara alınması gerekecek.
Örnek: Y AŞ şirket harcamalarında şirket adına düzenlenmiş kredi kartıyla Ocak ayında 20.000 TL tutarında kırtasiye malzemesi, Şubat ayında ise 15.000 TL tutarında bilgisayar almıştır. Kart sahibi banka puan yerine harcamanın %1’i oranında indirim vermektedir. Bu durumda şirket her harcama işlemi için verilen %1’lik indirimleri gelir olarak kayıtlarına alacak.
—————————- Ocak 2017—————————-
770 – Genel Yönetim Giderleri 16.949
01.Kırtasiye Giderleri
191 – İndirilecek KDV 3.051
102 – Bankalar 18.000
679 – Diğer Olağan Dışı Gelir ve Karlar 2.000
———————————-/————————————
————————–Şubat 2017——————————-
255 – Demirbaşlar 12.712
191 – İndirilecek KDV 2.288
102 – Bankalar 13.500
679 – Diğer Olağan Dışı Gelir ve Karlar 1.500
——————————–/—————————————
c) Mil veya Hediye Verilmesi
Bankalar bazen puan uygulamasında olduğu gibi her türlü harcama yerine belli harcamalarda kullanılmak üzere promosyon verebilmekte. Bunun en yaygın örneği Shop&Miles kredi kartları. Kart sahibi banka kredi kartı kullanıcılarına harcama tutarıyla doğru orantılı artan mil puanı vermekte ve bu puanlarla bedava uçuş bileti alınmaktadır.
Burada da yapılacak işlem yine puan harcamalarında olduğu gibi. Biriken millerle bilet alınması durumunda KDV dâhil bilet bedeli kadarlık tutar gelir kaydedilecek. Şirket işiyle ilgili uçuş bileti diğer yandan gider kaydedilecek.
Hemen belirtmek gerekir ki, vergilemeye ilişkin anlatılan bu hususlar şirket harcamalarının kişisel kredi kartlarıyla yapılması durumunda sağlanan menfaatler içinde aynen geçerli. Vergi uygulamalarında olayların gerçek mahiyetleri önem taşıdığından kredi kartları şirket adına düzenlenmemiş olsa dahi, şirket adına yapılan harcamalar nedeniyle kişisel kredi kartlarına sağlanan menfaatlerin gelir olarak dikkate alınması gerekir.