kisa calisma odenegi

‘Kısa Çalışan’ İşçi İstifa Edip İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

İçindekiler

Kısa çalışmaya hak kazanan işçi aynı zamanda işsizlik maaşı için de şartları sağlamış oluyor. Bu durumda kısa çalışma sona erdikten sonra işçi, işten çıkarılmasına gerek olmadan istifa ederek işsizlik maaşı alabilir.

Kısa çalışma uygulaması koronavirüs salgını süresince istihdamın korunması için çok önemli bir rol üstlendi. Koronavirüs nedeniyle yapılan kısa çalışma başvurularında şartlar kolaylaştırıldı. Son üç yılda en az 450 gün işsizlik sigortası primi olan ve son 60 gündür iş sözleşmesi var olan çalışanlar kısa çalışma ödeneği alabildiler. Ödeneğe hak kazanan işçilerin kısa çalışma ödeneği aldıkları süre, işsizlik maaşı alabilecekleri süreden mahsup ediliyor. Yani kısa çalışmaya gidilen tarihte 10 ay işsizlik maaşı almaya hak kazanan bir işçi, 3 ay boyunca kısa çalışma ödeneği alırsa, geriye 7 aylık işsizlik maaşı hakkı kalıyor.

MAAŞ HAKKI KAZANIYOR

Kısa çalışma ödeneği alan işçi, kısa çalışmanın başlangıç tarihi itibarıyla işsizlik ödeneğine hak kazanmış oluyor. Örneğin 1 Nisan itibarıyla kısa çalışmaya gidilen işyerinde çalışan ve son üç yılın tamamında kesintisiz çalışan bir işçi, 10 ay işsizlik maaşı alma hakkına sahip olarak kısa çalışma ödeneği almaya başlıyor. Yani işverenin kısa çalışmaya başvuru yapması sonrası kısa çalışma ödeneği almaya başlayan işçilerin işsizlik sigortasından yararlanmak için gerekli fesih şartı sağlanmış oluyor.

10 AYLIK HAKKIN TAMAMI

Kısa çalışmaya gidilen işyerlerinde kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanan kişilerden son 3 yıl içerisinde en az 600 günü olup son 120 gündür iş sözleşmesi bulunanlar, kısa çalışma sonlandıktan sonra istifa ederek işten ayrılırlarsa işsizlik maaşı alabilir. Örneğin 1 Nisan’da kısa çalışmaya gidilen işyerinde 3 yıldır kesintisiz çalışan ve 4 ay süreyle kısa çalışma ödeneği almış işçi, 1 Ağustos sonrasında istifa ederek işten ayrılırsa 10 ay işsizlik maaşı alabilir. Bu durumdaki işçi kısa çalışma ödeneği aldığı tarihte işsizlik maaşı almaya hak kazanmış olduğu için fesih nedeni şartı aranmaksızın işsizlik maaşı alabileceği süreden kısa çalışma aldığı süre düşülmeden, yani 10 aylık hak ettiği işsizlik maaşının tamamını alabilir.

TAZMİNAT İÇİN SORUN OLABİLİR

Kısa çalışma sonrası istifa edip işsizlik maaşı almak isteyen işçilerin kıdem tazminatı hakları riske girer. İşveren bu şekilde istifa etmek isteyen işçilere yasal yoldan kıdem tazminatı ödeyemez. Bu hakkını kullanacak kişilerin aynı zamanda kıdem tazminatı alabilecek bir gerekçeleri de varsa bunu kullanmaları yerinde olur.

SON 3 YILDAKİ PRİMLERİ KONTROL EDİN

Kısa çalışma uygulamasındaki prim şartları, koronavirüs nedeniyle yapılan başvurularda kolaylaştırılmıştı. Bu nedenle koronavirüs nedeniyle kısa çalışmaya gidilen işyerlerinde kısa çalışma ödeneği alan işçilerin tamamı aynı zamanda işsizlik maaşı almaya hak kazanmış değiller.

HAK ETMEYEBİLİR

Bu kişilerin istifa ederek işsizlik maaşı almaları mümkün değil. Çünkü bu kişiler kısa çalışma başlangıç tarihinde işsizlik maaşı hak etmiş durumda değiller. Dolayısıyla bu kişilerin kısa çalışma ödeneği başlangıç tarihinden önceki 3 yıl içerisindeki prim sayılarını kontrol etmeleri çok önemli.

(Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi | 09.10.2020)

Yazar Hakkında
Toplam 362 yazı
Hüseyin Kalaycı
Hüseyin Kalaycı
Lise yıllarında babamın gölgesinde rahmetli dedemin ışında başladığım bu mesleği 2019'un Eylül ayında almaya hak kazandığım S.M.Mali Müşavirlik unvanı ile mesleği en iyi yerlere getirmeye çalışıyorum. İlerideki hayalim ise bir bağımsız denetim firması kurmaktır.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara