KDV Beyannamesi Nasıl Hazırlanır ?
Bu yazımda sizlere 1 nolu kdv beyannamesi basit olarak nasıl hazırlanır kısaca onu anlatacağım.
Buradaki link’ten beyannameyi excel formatında indirebilirsiniz. Beyannamesi excel formatında indirdikten sonra dosyayı açıp karşımıza çıkan formatın üst kısmında firmamızın bilgileri yer almaktadır. Bunlar şunlardır ;
- Vergi dairesi Adı
- İL ve İLÇE
- YIL
- Beyanname verme dönemi ( Aylık / Üç Aylık Türü )
- Beyanname Dönemi
- T.C Kimlik NO
- E-posta
- Adı
- Soyadı
- Telefon Numarası
Matrah ve Vergi bildirimi kısmına indiğimiz zaman tablo-1’de kdv oranlarına göre yaptığımız hasılatları yazacağımız kısmı görüyorsunuz. Bunlar sırasıyla 1,8 ve 18’dir. Tablo-2’de ise kısmi tevkifat yani 5/10 , 3/10 gibi işlemler yaptıysak ay içinde o kısıma onları yazıyorsunuz. Bütün bunları bitirdikten sonra ise 28 nolu satıra geliyoruz ve tablo 1,2 ve 3’de dolduğumuz matrah kısımlarını yani resimde de görüldüğü üzere 5.000+10.000+15.000’i toplayıp bu kısıma yazıyoruz. 29 nolu satıra ise tablo 1,2 ve 3’de yaptığımız işlemlerin kdv kısımlarını yani resimdekilere bakıcak olursak 50+800+2700 yazıyoruz. 30 nolu kısımda şayet gerek duyuluyorsa doldurulabilir bizim işlemlerimizde o gerekmeyecektir.
Tablo – 4 yani indirimler kısmına gelecek olursak bu tabloda ise dönem içinde katlandığımız giderlerin ve satın aldığımız malların/hizmetlerin kdv’sini(satır 33), geçmiş dönemden alacak olduğumuz kdv’yi(satır 32), ve eğer gerekiyorsa diğer satırlarıda dolduruyoruz (33,34,35,36). En son tüm tablo-4’deki tüm rakamları toplayıp 37 nolu satıra yazıyoruz.
Tablo -5’de ise devlete ödeyeceğimiz kdv mi çıkıyor yoksa diğer aya kdv alacağımız mı çıkıyor onu hesaplayacağımız kısımlar yer alıyor. Hesaplanan KDV yani 31. satır’dan İndirilecek KDV Toplamı yani 37. satır’ı çıkartıyoruz. Şayet 31 >37 ise 39 nolu satıra yazıyoruz ki bu kdv ödemesi çıkıyor anlamına gelir. Eğer 37 > 31 ise 41 nolu satıra yazıyoruz bu ise devletten kdv alacağımız yani diğer aya kdv deviri var anlamına geliyor.
Tablo-6’ya gelecek olursak da 42 nolu satıra KDV’si bulunmayan yaptığımız hasılatları yazıyoruz.43 nolu satıra ise yaptığımız tüm hasılatların matrah değerlerinin toplamını yazıyoruz. 44 nolu satıra ise geçmiş aylardaki toplamların üstüne 43. satırdaki rakamı da ekleyip oraya yazıyoruz. 45 nolu satır ise bizim dönem içinde yaptığımız hasılatların ne kadarı kredi kartı ile yapıldığını devlete bildirmemize yarıyor. Bu noktada dikkat edilecek husus 45. satırdaki değerin 28+29’dan büyük olmaması gerekiyor. Aşağıdaki hazırladığım örnek olarak da doldurduğum beyannameyi görebilirsiniz.Eğerki anlamadığınız bir durum olursa yorumlara yazarak bana sorabilirsiniz.