Babaların İzin Hakları
İş dünyasında kadınların aktif rollerinin artması ve yaşantımızdaki erkek-kadın arasındaki hayat ve çalışma şartlarının eşitlenmesi durumundan ötürü erkeklerin sosyal hakları da düzenlenmiştir. Genelde İş kanun hakkında haberleri ve makaleleri yazarken kadın haklarından bahsedilir fakat erkeklerin de yani babalarında hakları olduğunu belirmekte fayda var.
Babalık İzni
Eşi doğum yapan babanın 4857 sayılı kanun gereğince 5 gün ücretli izin hakkı kanunen mevcuttur. Bu izin hakkı kanunda “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.” Şeklindeki ifadeyle sağlanmıştır.
Kısmi Zamanlı Çalışma
Analık izninin bitiminden itibaren yada üç yaşını doldurmamış çocuk evlat edinen anne-babalardan birine istedikleri taktirde çocuk ilkokula başlayana kadar kısmi zamanlı çalışma hakkı verilir. Bu haktan halk arasında sadece annenin faydalanabileceği varsayılsa da babada eğer anne faydalanmasıysa bu haktan yararlanacaktır. Bunun yanında eğer anne babadan sadece birisi çalışıyorsa bu haktan yararlanma söz konusu bile olamaz.
Ücretli İzin Hakkı
Çocuğu en az %70 oranında engelli olan ebeveynlerin hakları da iş kanununda düzenlenmiştir. Bu tür durumlarda ebeveynlerden sadece birine mahsus olmak üzere 1 yıl içerisinde ister toplu ister de farklı zamanlarda olmak üzere 10 güne kadar ücretli çalışma izni verilmektedir.
Bütün bunlara ek olarak doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü olursa kalan izinler babaya kullandırılır.