Anonim Şirket Kuruluş İşlemleri Nasıl Yapılır ?
Anonim Şirket Kuruluş İşlemleri
TTK ’da kayıtlı olan sermaye şirketlerinden birisi de Anonim Şirket. Yapılacak olan iş eğer büyük yapılı bir iş ise kesinlikle bu şirketin türünün kurulmasını yapısı itibariyle tavsiye ettiğimi söylemek zorundayım. Bunlardan sonra gelelim Anonim Şirket’in kuruluş işlemlerine;
Mali Müşavir
Anonim Şirket kurmak istiyorsanız şayet bir Mali Müşavir ile anlaşmanızda öncelikle fayda olduğunu söylemek zorundayım. Bu tür şirket kuruluşlarını yapan birçok danışmanlık firmaları var evet ama onlar size işlerinizi yönlendireceğiniz sektör hakkında vergilendirme sürecini detaylı olarak aktaramazlar. Size bu konuda en detaylı bilgiyi bir mali müşavir rahatlıkla verecektir. Şimdi Anonim Şirket kurmak için yapmanız gereken diğer aşamalara göz gezdirelim.
Şirket Ana Sözleşmesi için Gerekli Bilgilerin Toparlanması ve Sözleşmenin Hazırlanması
A.Ş kurmak için öncelikle yapmanız gereken en önemli şey şirketin Esas ana sözleşmesini hazırlamanızdır. Bunun için aşağıdaki bilgileri oluşturmanız gerekmektedir;
- Kurulacak şirketin unvanı belirlenmeli
- Şirket ortakları ve hisse oranları belirlenmeli A.Ş için de Ltd ’de olduğu gibi1 kişi yeterlidir.
- Şirketinizin merkez adresini belirlemelisiniz.
- Şirketinizin müdürünün / temsilcisinin kim olacağı belirlenmelidir
- Şirketin sermayesi 50.000 TL’den az olmamak kaydıyla belirlenmelidir ve 1/4’ü bankaya bloke ettirilmelidir.
- Şirketinizle ilgili ilanların nasıl yapılacağını belirlemelisiniz
- Şirketten ayrılmanın, imtiyazlı hisse senedinin ve kar dağıtımının olup olmayacağını belirlemelisiniz.
Ana Sözleşmenin Noter ’de Onayı
Şirket ana sözleşmeniz anlaşma yaptığınız Mali Müşavir tarafından MERSİS sistemine sizin adınıza aktarılır. İlgili bölümleri yukarıdaki bilgileri göz önüne doldurduktan sonra kayıt numarası alınır. Alınan kayıt numarasıyla noter’ e gidilir ve sözleşme 3 nüsha olarak çıkartılıp ortaklar tarafından imzalanarak onaylanır. Noter’ de ayrıca şirketi temsil edecek kişi için Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne verilmek üzere imza sirküleri çıkartılır. Ayrıca bunlara ek olarak Vergi dairesi işe başlama süresince evraklar arasından sunmak üzere onaylı kimlik sureti de çıkartılabilir.
Banka Süresi ve Potansiyel Vergi Kimlik Numarası
Şirket ana sözleşmesi MERSİS üzerinden oluşturulup aktarıldıktan sonra sistem otomatik olarak bir potansiyel vergi kimlik numarası tahsis edecektir. Bu numara ticaret sicil müdürlüğünde işlemler bittikten sonra sizin geçerli kimlik numaranız olacaktır. Alınan potansiyel vergi kimlik numaranızla birlikte anlaşma yaptığınız herhangi bir bankaya giderek şirketin sermayesinin %25’i kadar ki tutarı bloke ettirmeniz gerekmektedir. Bu bloke işlemi bittikten sonra banka size şirketinizin kayıt işlemlerini yürüttüğünüz Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne vermek üzere bilgi yazısı verecektir. Bloke olan tutarı tescil işlemi bittikten sonra Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden aldığınız yazıyla giderseniz parayı isterseniz nakit olarak çekebilir veya şirketinizin adına açılan bir hesaba da aktarabilirsiniz. Bunları yaparken Rekabet Kurumu’nun payını da ilgili hesaba yatırıp dekontu Ticaret Sicil’ e iletmeyi unutmayınız.
Belgelerin Tamamlanması ve Ticaret Siciline İletilmesi
- Noter onaylı 3 ana sözleşme / yabancı ortaklı şirketler için 4 nüsha
- 2 adet şirket yetkilisi imza beyanı
- Oda kayıt beyannamesi ( ortakların fotoğrafları yapıştırılmalı )
- 3 adet Şirket Kuruluş Formu
- Kurucu Ortaklar Bilgi Formu
- Sermayenin %25’nin bankada blokeli olduğuna dair banka yazısı
- Rekabet Kurumu’na yatırılan paranın dekontu
Yukarıdaki belgeleri ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğü’ ne iletildikten sonra yatırılması gereken harçları yatırıp onaya sunulmalıdır. Onay işlemi yapıldıktan sonra tescil yazısı, sicil tasdiknamesi ve faaliyet belgesi mutlaka alınmalıdır.
İmza Sirkülerinin Hazırlanması ve Defter Tasdiki
Şirket Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde tescil olduktan sonra tüzel kişilik kazanmış anlamına gelmektedir. Bu işlem olduktan sonra şirketi temsil edecek olan yetkililerin notere giderek şirket unvanı adı altında imza sirküleri hazırlaması geremektedir.
Onaylanması Gerekli Defterler
- Defteri Kebir
- Yevmiye Defteri
- Envanter Defteri
- Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri
- Ortaklar Pay Defteri
- Yönetim Kurulu Karar Defteri
Yukarıdaki defterlerin tescil işleminin yapıldığı gün yapılması zorunludur.
Vergi Dairesine İşe Başlama Bildirimi ve Kayıt
- Noter Onaylı ana sözleşme
- Kira Kontratı
- Şirket tescil yazısı ve sicil tasdiknamesinin aslı
- Şirket ortaklarının noter onaylı kimlik fotokopileri
İlgili vergi dairesine yukarıdaki belgelerle giderek yoklama işlemlerine başvurmak gerekmektedir. Yoklama işlemi bittikten sonra anlaşma yaptığınız Mali Müşaviriniz kendi şifresiyle girerek Vergi Levhanızı çıkartabilir.