İşçilerin Mazeret İzinleri Kaç Gündür?
Mazeret izni birçok işçi tarafından anlam itibariyle yanlış anlaşılan bir izin türüdür. İznin bir gerekçesinin olması o iznin mazeret izni olduğu anlamına maalesef gelmiyor.
İş kanunu tarafından işçiye sağlanmış bir olanak olan mazeret izni işçinin olağanüstü durumundan ötürü yıllık izni dışında verilen ücretli izinlere denir. Diğer bir husus da idari izin kavramıdır. Bu izin türü genellikle kamu sektöründe geçerli olarak görülse de işverenin veya işyerinin işçiye yasa, sözleşme veya iş yeri geleneği dışında gönüllü olarak verdiği ücretli izinler de idari izin kavramına dâhil edilebilir. Kamudaki idari izinler ile karıştırılmamalıdır.
Mazeret izni işçinin kanuni hakkı olduğu için işverenin onayına gerek yoktur fakat söz konusu idari izin ise işveren eğer isterse bu izni vermeyebilir.
İşçinin ücretinden kesilerek verilen izinler mazeret izni kapsamına girmemektedir. Bu tür izinlere ücretsiz izin adı verilir.
İş Kanunu’nda Mazeret İzinleri
İş Kanunu’nda mazeret izinleri ayrı başlık altında Ek Madde 2’de belirtilmiştir. Bu izinler evlilik, doğum, ölüm ve engelli ebeveyni iznidir. İşçiye;
- Evlenmesi durumunda 3 gün,
- Evlat edinmesi durumunda 3 gün
- Anne veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde 3 gün,
- Eşinin doğum yapması hâlinde ise 5 gün,
- En en az %70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, 1 yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde 10 güne kadar
ücretli izin verilir.
İşçi ve işveren eğer anlaşma sağlarlarsa sözleşmede belirtmek üzere bu süreleri artırabilirler ve bu sürelere ek olarak yeni mazeret izni ekleyebilirler. Örnek verecek olursak birçok şirket kanunda taşınma izni diye bir izin türü olmamasına rağmen bu tür olanağı işçilerine tanımaktadır.