Sokağa Çıkma Yasağı Yıllık İzinden Düşülebilir mi ?
Ülkemizde Koronavirüsle mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı sokağa çıkma yasakları ilan edilmeye başlandı. Peki, sokağa çıkma yasağının uygulandığı şu zamanlarda işverenler çalışılmayan bu vakitleri senelik izinden düşebilir mi?
Sokağa çıkma yasağı, iş yerinin idari mercilerce kapatılması ya da faaliyetinin durdurulması olarak değerlendirileceğinden, hem işçi hem de işveren açısından çalışmaktan alıkoyan zor olan nedenler arasındadır. Yıllık ücretli izin şartları ise yasa ile belirlenmiştir. Yasal programın dışına çıkılmaması gerekmektedir. İşveren doğrultusunda zor olan sebeplerle izin kullandırılması halinde, sarfedilen bu izinler, senelik ücretli izin yönetmeliğinin 6. maddesine istinaden, senelik izinden mahsup edilemeyecektir. Bu nedenden mecburi sokağa çıkma yasağının uygulandığı zamanlarda sarfedilen izinlerin, senelik izinden düşülmemesi gerekmektedir.
“İşveren doğrulusunda sene içersinde verilmiş tespit edilen başka ücretli ve bedava izinler ya da dinlenme ve hastalık izinleri senelik izne mahsup edilemez. “
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği 6. Madde,
Sokağa çıkma yasağı zamanı bir haftayı aşarsa program ne olur?
Zorlayıcı sebeple çalışılmaması halinde ilgi edilmesi gereken azami vakit bir haftadır. Yasak bir haftayı aşan zamanı kapsıyorsa işveren bir haftalık zamanın en az yarısının ücretini çalışana ödemek zorundadır. Bu bir haftalık vakitden sonra işverenin, ücret ödeme mecburiluğu bulunmamaktadır. Hem de zor olan sebeple işverenin, işçiyi bir haftadan uzun vakit çalıştırmaması halinde haklı sebeple tek doğrultulu iş sözleşmesini fesih etme hakkı da doğmaktadır. Fakat 17 Nisan 2020 tarihinde 4857 saseneı İş Kanununa Geçici 10. Madde eklenerek üç aylık vakit amacıyla işverenin iş akdi fesihlerine yasak getirilmiştir. İşveren bu vakitde çalışanları işten çıkaramayacaktır.