İşletme Sahipleri İçin Muhasebe Tavsiyeleri -1- Evrak Takibi

Bu yazımda ön muhasebesini kendi tutan siz değerli işletme sahiplerine muhasebe sistemi hakkında naçizane bilgilerimden tavsiyeler vereceğim. Bu tavsiyeleri evrak tipleri ve takibi, dosya düzeni, ödeme takibi ve makbuzların düzeni gibi bölümlere ayırabiliriz. Yazımı okunası ve anlaşılır olması için ilk olarak bu bölümde Evrak Takibini anlatacağım sizlere.

Evrak Takibi

Bir işletmede kullanılabilecek yani muhasebe sistemine işlenebilecek evrak tipi ve sayısı sayılıdır. Bunlar sizin kestiğiniz gelir faturaları ve ÖKC(yazar-kasa) fişleri, eğer ticaret işletmesi iseniz mal alış ve bu malı alırken katlandığınız çeşitli giderlerin faturaları, işletmenin devamı için katlandığınız elektrik, su, ısınma giderleri, personelinize öğlenleri yemek veriyorsanız onun için satın alınan mutfak giderleri diye daha çok çeşitli şekilde detaylandırılabilir.

İşletmede muhasebe sistemine girecek evrakları toparlamak ve düzenli hale getirmek ilk önce işletme sahibinin işini takip etmesi ve işletmesinde ne olup bittiğini bilmesi açısından oldukça önemlidir. Benim babamın bir lafı vardır bir işletme sahibi %50 muhasebeci olmalıdır der her zaman. Bu söz ışığında yol olacak olursak şayet ilk önce işletme için satın aldığınız mal veya hizmetlerin faturalarını mutlaka almanız gerekmektedir. Kağıt faturalar için malı/hizmeti teslim alırken almanız daha mantıklı olacaktır. E-fatura, e-arşiv gibi elektronik ortamlarda iletilen faturalar için ise işiniz daha kolay. Bu işler için işletmenize bir mail adresi oluşturun ve bu faturaların oraya toplanmasını sağlayarak toparlama ve takip işini tek seferde halletmiş olursunuz.

Faaliyetiniz sırasında elde ettiğiniz gelirler için ister yazar-kasa’dan fiş kesin isterseniz de fatura kesin bunlarında takibi ve düzeni çok önemlidir. Yazar-kasadan her gün z raporunu mutlaka almalısınız. Eğer yeni nesil ise yazar-kasanız zaten bu işlem otomatik olarak kendisi yapacaktır. Şayet değil ise elle kendiniz almanız gerekmektedir.

Yazar Hakkında
Toplam 362 yazı
Hüseyin Kalaycı
Hüseyin Kalaycı
Lise yıllarında babamın gölgesinde rahmetli dedemin ışında başladığım bu mesleği 2019'un Eylül ayında almaya hak kazandığım S.M.Mali Müşavirlik unvanı ile mesleği en iyi yerlere getirmeye çalışıyorum. İlerideki hayalim ise bir bağımsız denetim firması kurmaktır.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara